Arbuusi-fetajuustusalat rabarberi-mee vinegrett kastmega

Comment

Arbuusi-fetajuustusalat rabarberi-mee vinegrett kastmega

Kui otsime täiuslikku kooslust põhimaitsetest, siis on mesi parim salatikastmete komponent! Selles on rohkem maitset kui suhkrus, kasust rääkimata.

Rabarberi-mee vinegrett kaste

  • 150g mahlaseid kevadisi rabarberivarsi
  • (vajadusel pisut vett)
  • 20g mett (ligi 2tl)
  • 1 tl soolahelbeid
  • 0,5tl Inglise täisterasinepit
  • Mahedat oliiviõli
  • Blenderda kõik ained ühtlaseks „püreeks“. Seejärel sõelu viljaliha eemaldamiseks (kuid võid ka nautida kastet loomuliku „viljalihaga“).

Kontrolli maitsestust ning vajadusel lisa kastmeaineid, et nende maitsed oleks tasakaalus.

Meie kasutasime värsket rabarberivinegretti varasuvise salati valmistamiseks

Salat arbuusi, tomati, basiiliku, feta juustu ja röstitud päevalilleseemnetega

  •  1 rooma salati taim (sobib ka pehmeleheline võisalat)
  • Peotäis rukolat vmm meelepärast salatit, mis täiendaks pehmet ja krõbedalehelist rooma salatit. Mida värvikam ja tekstuurilt erinevam salatitaimede kooslus, seda parem!
  • ~300g seemnetest eemaldatud arbuusitükke
  • 3 maitseküllast tomatit
  • Musta purustatud pipart
  • ~200g Fetat vmm soolasemat pehmet juustu (meie kasutasime Fitaki kreemjuustu)
  • 2dl jumekaks röstitud päevalilleseemneid
  • Peotäis värsket basiilikut

Rebi salatilehed suupärasteks tükkideks ning sega läbi 2/3 kastmega. Aseta serveerimisvaagnale. Tõsta peale paksud tomativiilud ning maitsesta need musta pipara ja rebitud basiilikulehtedega. Tõsta peale arbuusikuubikud, pudista peale feta ning puista kõik üle päevalilleseemnetega. Nirista kõik täiendavalt üle järelejäänud rabarberivinegretiga. Serveeri kohe. 

   

 

 


Comment

Päris meekook

Comment

Päris meekook

Katsetasin pikalt uue moodsa „suhkruvaba“ meekoogi otsinguid. Testisin tulemust skeptikute ja suurte magusasõprade peal ning julgen nüüd avaldada muutust teilegi – mõnusate krõbisevate viigimarjaseemnetega datlimagusa taigna ja meega maitsestatud kreemiga kooki. Kodumaine toortatrajahu, mida kasutasin, lisab armastatud klassiku uude maitsegammasse täiust ja tugevust.

Taigen:

  • 200 g kivideta kuivatatud datleid
  • 200 g kuivatatud viigimarju (kasutasin pehmemaid)
  • 3-4 dl vett (nii, et viljad kataks)
  • (1 sl balsamäädikat)
  • 0,5 tl soola
  • 150 g võid
  • 3 muna (L suurus)
  • 190 g toortatrajahu (~3 dl)
  • 1,5 tl küpsetuspulbrit

Kreem:

  • 600 g + 400 g hapukoort (20% rasvasusega)
  • 110-120 g mett
  • Soovi korral pekaanipähkleid

Võta väiksem kastrul ning keeda kuivatatud puuviljad veega pehmeks pudruks (ligi 20 minutit). Kuumuta mõõdukas kuumuses ja kaane all, siis säilib õige vedelikukogus. Seejärel vala blenderisse, lisa sool ja või ning püreeri ühtlaseks kreemiks. Soovi korral lisa maitseks hapukat balsamäädikat. Jahuta kreem, et see enne munade lisamist oleks käesoe. Seejärel blenderda koos munadega kohevaks.

Ühenda kausis jahu ja küpsetuspulber, vala juurde blenderi sisu ja sega ühtlaseks. Määri saadud pehme tainas kahele küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (mida õhemalt suudad, seda maitsvama koogi saad). Küpseta 180C ahjus 12-15minutit ehk kuni on kuldpruun. Jahuta ja seejärel jaga tükid kuueks võrdseks osaks, mille mõõdud kattuvad sügava vormi omadega, milles kooki maitsestuda lased. Ebaühtlastest äärtest tee puru koogi pinna kaunistamiseks.

Ühenda 600g hapukoore hulka mesi, sega endale sobiva magususega kreem.

Tõsta esimesena vormi koogitükk, seejärel maitsestatud hapukoor. Jätka kuni kõik kihid on kaetud, viimaseks kihiks jäta järelejäänud hapukoor. Puista peale järelejäänud koogipuru ja soovi korral röstitud tükeldatud pähklid. Hoia kooki külmikus vähemalt 8 tundi, seistes maitse täiustub ning kook on paremini lõigatav.

Mõned soovitused:

  • Lisa kuivatatud puuviljadele hautamiseks 1 kaneelikoor ning eemalda see enne blenderdamist.
  • Tükelda koogipõhjad koos paberiga, siis on neid kihte parem vormi tõsta
  • Maitsesta hapukoor lisanditega meega – saad koogile uusi maitseulatusi

Comment