Erinevad pannacottad mündise maasikasalatiga

Comment

Erinevad pannacottad mündise maasikasalatiga

Siit leiad suveks värskendava idee piima ja mee ammutuntud heast kooslusest. Jagame teiega ka laktoosivaba alternatiivi kookospiimaga. Magusat tasakaalustab mündine marjasalat, milles võid omal soovil varieerida nii hooajaliste marjade kui ürtidega. Meie kasutasime jõulist šokolaadimünti, kuid maasikatele sobib ka basiilik või meliss. Laim sobitud hästi kookose, sidrun aga rõõsa koorega.

Kookose ja mee pannacotta

  • 600ml kreemist kookospiima
  • 60g mett (võid kasutada siin ka maitsestatud mett, eriti hästi tasakaalustab magusust jõhvikamesi)
  • 3 želatiinlehte
  • Serveerimiseks röstitud kookoshelbeid

Aseta želatiinilehed külma vette punduma.

Kuumuta kookospiim keemiseni, eemalda tulelt ning maitsesta sobivalt meega. Pigista želatiinilehed kuivemaks ning pane kuuma kookospiima sisse. Sega vispliga kuni need lahustuvad. Vala segu läbi tiheda sõela serveerimispokaalide sisse. Hoia külmikus kuni tarretumiseni ja seejärel serveeri marjasalati ja röstitud kooskoshelvestega.

 

Koorene pannacotta meega

  • 250 ml piima
  • 3 dl 35% rõõska koort
  • 70g mett
  • 3 želatiinlehte

Aseta želatiinilehed külma veega punduma.

Ühenda piim ja rõõsk koor ning kuumuta keemiseni. Maitsesta sobivalt meega.

Lisa kohe želatiinilehed ning sega vispliga kuni need lahustuvad. Pigista želatiinilehed kuivemaks ning pane kuuma meepiima sisse. Sega vispliga kuni need lahustuvad. Vala segu läbi tiheda sõela serveerimispokaalide sisse. Hoia külmikus kuni tarretumiseni ja seejärel serveeri marjasalatiga.

Tähelepanek: Mesi on sedavõrd unikaalse maitse- ja lõhnakooslusega, et vanilje oleks selles klassikalises magusroas liialdamine. Loomulikult saad otsustada ise, võib-olla tilgake vaniljeekstrakti on Sinu jaoks just vajalik.

 

Mündine maasikasalat

  • 300g maasikaid
  • 6 lehte šokolaadimünti (rohe- või piparmünti võid lisada ka enam)
  • Pisut peeneks riivitud laimi- või sidrunikoort
  • Maitse järgi laimi- või sidrunimahla

Idee: kui kasutad marjasalatit magusa kreemi lisandina, siis pole täiendav magustamine meega vajalik. Kui soovid nautida salatit sellisena, lisa salatile kindlasti ka mõned lusikatäied lemmikmett.

Tükelda maasikad ning sega hulka peenikesteks ribadeks lõigatud mündilehed. Täiusta maitset aroomiküllase tsitruskoore ja hapuka -mahlaga. 

AH_pannacotta_ülevalt.JPG

Comment

Penned mesise sinihallitusjuustuga

Comment

Penned mesise sinihallitusjuustuga

  • 250g penne-pastat
  • 200 g Gorgonzola Dolcet vmm kreemist sinihallitusjuustu
  • u 2 tl mett
  • 0,25 tl riivitud sidrunikoore kollast osa
  • 1,5 tl värskelt pressitud sidrunimahla
  • 60 g ahjus röstitud Kreeka pähkleid
  • 0,5 dl peeneks hakitud peterselli
  • pisut jahvatatud või purustatud musta pipart

 

1.     Pane pasta keema soolasesse vette.

2.     Sega suures kausis purustatud juustu hulka mesi, sidrunikoor ja -mahl, suurem osa peeneks hakitud Kreeka pähklitest ja petersellist. Tulemus peab olema ühtlaselt kreemjas, kuid oleks hea, kui sellesse jääksid ka mõned tuntavad juustutükid. Maitsesta pipraga ning kontrolli, kas maitses on tasakaalus soolane, magus ja juustule omane vürtsikus.

3.     Tõsta soovitud pehmusega pasta pastalusika või köögitangidega kastmesse, sega hästi läbi ning jäta mõneks minutiks ootele, et kaste pasta sisse imbuks. Vajadusel lisa natukene pastakeeduvett.

4.     Serveeri eelkuumutatud taldrikutelt, puista üle järelejäänud Kreeka pähklite ja peterselliga ning naudi kohe.

 

AH_pasta.JPG

Comment

Lõhe sinepi-meekattega

Comment

Lõhe sinepi-meekattega

  • 500-600g lõhe- või forellifilee
  • Soola
  • Praadimiseks võid
  • 50g Inglise täisterasinepit (Felixi toode)
  • 30g mett
  • 1sl sojakastet (light versioon)

Eemalda fileest luud ning kujunda tükk sobivaks. Maitsesta nii naha kui liha poolt õhukese soolakihiga.

Pruunista kala naha poolelt võis krõbedaks. Seejärel tõsta kala ettevaatlikult küpsetusvormi ning kata lihapool sinepi-mee ja sojaseguga. Küpseta ahjus tulikuuma grilli all kuni pind on jumekas. Seejärel võta ahjust ning järelküpseta fooliumi või kaane all kuni kala on soovitud küpsusega (sellele roale sobib ka sashimilik väike alaküpsetus). Püüa vältida üleküpsetust, sest kala kaotab nii oma mahlasuse!

Serveeri värske salati ja kuumade värskete, tilliga maitsestatud kartulitega. 

Mesise kastmega kartulisalat punase marineeritud sibula ja kapparitega

Kaste:

  • 5 sl sidrunmahla ja pisut riivitud sidrunikoort
  • Soola, musta pipart
  • 2 tl mett
  • ~1dl mahedamaitselist oliiviõli
  • 2 punast mugulsibulat

Sega kausis vispliga sidrunimahl, sool, pipar ja mesi ühtlaseks. Kontrolli maitsestust, et põhimaitsed oleks tasakaalus. Siis lisa niipalju õli, et saaksid enda jaoks sobiva tekstuuriga kastme.

Selline kaste aitab mahendada sibula teravust. Lisa kastmesse õhukeseks lõigatud sibularattad ning jäta need ootele kuni valmivad teised salati komponendid.

  • 500g väikeseid värskeid kartuleid
  • Soola
  • 2sl väikeseid kapparipungi
  • Peotäis rohelist sibulat, peterselli või tilli
  • ~200g rukolat või noori spinatilehti

Keeda puhta koorega kartulid soolaga maitsestatud vees pehmenemiseni. Peale keeduvee äravalamist, auruta kartulid tahedamaks.

Eemalda kastmest sibularattad ning jäta ootele. Lisa kastme hulka peeneks hakitud maitseroheline ja kapparid ning soojad kartulid. Sega kõik hästi läbi. Vahetult enne serveerimist lisa ka rukola või spinat ning sibularattad. 

AH_lõhe_ülevalt.JPG

Comment

Krõbedad saiad mesiste määretega

Comment

Krõbedad saiad mesiste määretega

Võiga krõbedaks röstitud sai meega on geniaalselt lihtne maitseelamus. Kui lihtsalt meest (või meie ülimaitsvatest jõhvika- ja mustikameest) jääb väheks, siis pakume teile vaheldust järgmiste ideedega.

Maasikavõi meega

  • 150g pehmet võid
  • 80g maasikaid
  • 50g (jõhvika)mett

Ühenda ained ja purusta köögikombainis või sauseguriga ühtlaseks kreemiks. Hoia kaanetatult külmikus ning kasuta 1 nädala jooksul, enne serveerimist lase võil pehmeneda.

Määrdehalvaa

  • 70g tahinit ehk seesamipastat
  • 70g mett
  • Pisut kuuma vett
  • Soovi korral kuldseks röstitud seesamiseemneid

Sega tahini ja mesi ühtlaseks. Vajadusel lisa vett, et saaksid määritava konsistentsi. Tekstuuri ja kasu lisavad seesamiseemned. Hoia halvaad kaanetatult külmikus ning kasuta 1 nädala jooksul.

 

AH_määrded_ülevalt.JPG

Comment

Krevetid tšilli-küüslaugu ja meekastmega

Comment

Krevetid tšilli-küüslaugu ja meekastmega

  • 400g hiidkrevette
  • 4 küüslauguküünt, jämedam tükeldus
  • Punt koriandrit või peterselli   

Kaste:

  • 2sl riisiäädikat (või laimimahla)
  • 1,5sl mett
  • ~1tl sojakastet
  • 1-2 värsket tšillit, haki hästi peeneks

Serveerimiseks röstitud maapähkleid, värsket tšillit, sojakastet.

Puhasta krevetid, hiidkrevettidelt ära unusta eemaldamast seljakumeruse all peituvat kibedamaitselist soont.

Sega kastme komponendid.

Kuumuta sügaval pannil või wokis õli ning prae selles küüslaugutükid jumekaks. Lisa krevetid ning kuumuta täpselt niikaua, kuni need on poolküpsed. Vala peale kaste ning kuumutas segades kuni krevetid on just küpseks saanud. Maitsesta ohtra värske koriandriga ning serveeri. Täienda soolasust sojakastmega, lisa teravust jahvatatud tšilliga.

Ideed:    

  • Soovi korral saad teha roast täitvama, kui lisad praadimise lõpufaasis soojas vees pehmeks leotatud riisinuudleid.
  • Lisa küüslaugule peeneks hakitud ingverit
AH_krevetid_ülevalt_meepurkidega.JPG

Comment

Kohupiimasõrnikud kitsejuustu ja mustikameega

Comment

Kohupiimasõrnikud kitsejuustu ja mustikameega

Sõrnikud on meie lemmikud! Kui täiustada klassikat soolaka kitsejuustuga, siis sünnib neid koos mee ja jogurtiga serveerides täiesti imeline kooslus. 

  • 200g tihket kohupiima lehmapiimast
  • 150g kitse toorjuustu
  • 1 muna
  • 2 sl sulavõid
  • 0,5tl vaniljeekstakti või 1,5tl vaniljesuhkrut
  • ~1dl nisujahu
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • Praadimiseks (selitatud) võid
  • Serveerimiseks kreeka jogurtit ja mustikamett

Sega kausis kohupiim, kitsejuust, muna ja sulavõi ning sega ühtlaseks. Lisa jahu ja küpsetuspulbri segu ning jäta taigen ligi 20 minutiks seisma – nii paisub jahu ning sõrnikuid on lihtsam praadida. Soovi korral võid jahu juurde lisada.

Kuumuta pann mõõdukalt kuumaks, lisa või. Tõsta suure lusikaga pannile taignaportsud ning lase neil enne ümberpööramist kuldpruuniks küpseda. Ära suru pannilabidaga sõrnikuid madalamaks – las need kerkivad! Hoia neid kuni serveerimiseni soojas (nt 60C ahjus).

Serveeri siis maitsestamata jogurti ja meega! 

AH_sõrnikud_pealt.JPG

Comment

Siirupised muffinid sidrun-liivateega (Thymus citriodorus)

Comment

Siirupised muffinid sidrun-liivateega (Thymus citriodorus)

Valmista siirupised ja hõrgud muffinid sidrun-liivateega.

Tainas:

  • 100g võid
  • 230g mett
  • 1,25ml piima
  • 2 muna
  • 2tl vaniljeekstrakti
  • Pisut riivitud apelsinikoort
  • Näpuotsaga soola
  • 300g nisujahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 110g väga peeneks hakitud datleid

Siirup:

  • 90g võid
  • 1,5 dl apelsinimahla
  • Rohkelt sidruntüümiani
  • Maitse järgi mett
  • 150g mahlaseid kevadisi rabarberivarsi

Kuumuta võid kuni see muutub karamelliseks ja helepruuniks. Eemalda siis tulelt ning lisa mesi, piim, munad ja maitseained ning vahusta kohevaks. Lisa ühendatud kuivained koos hakitud datlitega. Sega ühtlaseks.

Määri väikese muffinipanni põhjad ja ääred võiga. Tõsta sisse pehme tainas. Küpseta 160C juures 20min. Kui on küpsed, siis täkesta mõnest kohast tikuga, et siirup saaks paremini sisse imenduda.

Kuumuta siirupi jaoks või taas karamelliseks, lisa apelsinimahl ja tüümianilehed ning keeda segu siirupiks. Maitsesta soovi korral täiendavalt meega. Tõsta küpsenud muffinid sellesse ning lase siirupil neisse imenduda. 

AH_muffinid_ülevalt_1.JPG

Comment

Arbuusi-fetajuustusalat rabarberi-mee vinegrett kastmega

Comment

Arbuusi-fetajuustusalat rabarberi-mee vinegrett kastmega

Kui otsime täiuslikku kooslust põhimaitsetest, siis on mesi parim salatikastmete komponent! Selles on rohkem maitset kui suhkrus, kasust rääkimata.

Rabarberi-mee vinegrett kaste

  • 150g mahlaseid kevadisi rabarberivarsi
  • (vajadusel pisut vett)
  • 20g mett (ligi 2tl)
  • 1 tl soolahelbeid
  • 0,5tl Inglise täisterasinepit
  • Mahedat oliiviõli
  • Blenderda kõik ained ühtlaseks „püreeks“. Seejärel sõelu viljaliha eemaldamiseks (kuid võid ka nautida kastet loomuliku „viljalihaga“).

Kontrolli maitsestust ning vajadusel lisa kastmeaineid, et nende maitsed oleks tasakaalus.

Meie kasutasime värsket rabarberivinegretti varasuvise salati valmistamiseks

Salat arbuusi, tomati, basiiliku, feta juustu ja röstitud päevalilleseemnetega

  •  1 rooma salati taim (sobib ka pehmeleheline võisalat)
  • Peotäis rukolat vmm meelepärast salatit, mis täiendaks pehmet ja krõbedalehelist rooma salatit. Mida värvikam ja tekstuurilt erinevam salatitaimede kooslus, seda parem!
  • ~300g seemnetest eemaldatud arbuusitükke
  • 3 maitseküllast tomatit
  • Musta purustatud pipart
  • ~200g Fetat vmm soolasemat pehmet juustu (meie kasutasime Fitaki kreemjuustu)
  • 2dl jumekaks röstitud päevalilleseemneid
  • Peotäis värsket basiilikut

Rebi salatilehed suupärasteks tükkideks ning sega läbi 2/3 kastmega. Aseta serveerimisvaagnale. Tõsta peale paksud tomativiilud ning maitsesta need musta pipara ja rebitud basiilikulehtedega. Tõsta peale arbuusikuubikud, pudista peale feta ning puista kõik üle päevalilleseemnetega. Nirista kõik täiendavalt üle järelejäänud rabarberivinegretiga. Serveeri kohe. 

   

 

 


Comment

Päris meekook

Comment

Päris meekook

Katsetasin pikalt uue moodsa „suhkruvaba“ meekoogi otsinguid. Testisin tulemust skeptikute ja suurte magusasõprade peal ning julgen nüüd avaldada muutust teilegi – mõnusate krõbisevate viigimarjaseemnetega datlimagusa taigna ja meega maitsestatud kreemiga kooki. Kodumaine toortatrajahu, mida kasutasin, lisab armastatud klassiku uude maitsegammasse täiust ja tugevust.

Taigen:

  • 200 g kivideta kuivatatud datleid
  • 200 g kuivatatud viigimarju (kasutasin pehmemaid)
  • 3-4 dl vett (nii, et viljad kataks)
  • (1 sl balsamäädikat)
  • 0,5 tl soola
  • 150 g võid
  • 3 muna (L suurus)
  • 190 g toortatrajahu (~3 dl)
  • 1,5 tl küpsetuspulbrit

Kreem:

  • 600 g + 400 g hapukoort (20% rasvasusega)
  • 110-120 g mett
  • Soovi korral pekaanipähkleid

Võta väiksem kastrul ning keeda kuivatatud puuviljad veega pehmeks pudruks (ligi 20 minutit). Kuumuta mõõdukas kuumuses ja kaane all, siis säilib õige vedelikukogus. Seejärel vala blenderisse, lisa sool ja või ning püreeri ühtlaseks kreemiks. Soovi korral lisa maitseks hapukat balsamäädikat. Jahuta kreem, et see enne munade lisamist oleks käesoe. Seejärel blenderda koos munadega kohevaks.

Ühenda kausis jahu ja küpsetuspulber, vala juurde blenderi sisu ja sega ühtlaseks. Määri saadud pehme tainas kahele küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (mida õhemalt suudad, seda maitsvama koogi saad). Küpseta 180C ahjus 12-15minutit ehk kuni on kuldpruun. Jahuta ja seejärel jaga tükid kuueks võrdseks osaks, mille mõõdud kattuvad sügava vormi omadega, milles kooki maitsestuda lased. Ebaühtlastest äärtest tee puru koogi pinna kaunistamiseks.

Ühenda 600g hapukoore hulka mesi, sega endale sobiva magususega kreem.

Tõsta esimesena vormi koogitükk, seejärel maitsestatud hapukoor. Jätka kuni kõik kihid on kaetud, viimaseks kihiks jäta järelejäänud hapukoor. Puista peale järelejäänud koogipuru ja soovi korral röstitud tükeldatud pähklid. Hoia kooki külmikus vähemalt 8 tundi, seistes maitse täiustub ning kook on paremini lõigatav.

Mõned soovitused:

  • Lisa kuivatatud puuviljadele hautamiseks 1 kaneelikoor ning eemalda see enne blenderdamist.
  • Tükelda koogipõhjad koos paberiga, siis on neid kihte parem vormi tõsta
  • Maitsesta hapukoor lisanditega meega – saad koogile uusi maitseulatusi

Comment