Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

IMG_7863 (1).jpg

Retseptid

Meekook - gluteenivaba

Artisan Honey

kook2oige.jpg

Katsetasime pikalt uue moodsa „suhkru-“ ja gluteenivaba meekoogi otsinguil. Testisime tulemust skeptikute ja suurte magusasõprade peal ning julgeme nüüd avaldada muutust teilegi – mõnusate krõbisevate viigimarjaseemnetega datlimagusa taigna ja meega maitsestatud kreemiga kooki. Kodumaine toortatrajahu lisab armastatud klassiku uude maitsegammasse täiust ja tugevust.

Taigen:

200 g kivideta kuivatatud datleid

200 g kuivatatud viigimarju (kasutasin pehmemaid)

3-4 dl vett (nii, et viljad kataks)

(1 sl balsamiäädikat)

0,5 tl soola

150 g võid

3 muna (L suurus)

190 g toortatrajahu (~3 dl)

1,5 tl küpsetuspulbrit

Kreem:

600 g + 400 g hapukoort (20% rasvasusega)

110-120 g mett

Soovi korral pekaanipähkleid

 

Võta väiksem kastrul ning keeda kuivatatud puuviljad veega pehmeks pudruks (ligi 20 minutit). Kuumuta mõõdukas kuumuses ja kaane all, siis säilib õige vedelikukogus. Seejärel vala blenderisse, lisa sool ja või ning püreeri ühtlaseks kreemiks. Soovi korral lisa maitseks hapukat balsamiäädikat. Jahuta kreem, et see enne munade lisamist oleks käesoe. Seejärel blenderda koos munadega kohevaks.

Ühenda kausis jahu ja küpsetuspulber, vala juurde blenderi sisu ja sega ühtlaseks. Määri saadud pehme tainas kahele küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (mida õhemalt suudad, seda maitsvama koogi saad). Küpseta 180C ahjus 12-15 minutit ehk kuni on kuldpruun. Jahuta ja seejärel jaga tükid kuueks võrdseks osaks, mille mõõdud kattuvad sügava vormi omadega, milles kooki maitsestuda lased. Ebaühtlastest äärtest tee puru koogi pinna kaunistamiseks.

Ühenda 600 g hapukoore hulka mesi, sega endale sobiva magususega kreem.

Tõsta esimesena vormi koogitükk, seejärel maitsestatud hapukoor. Jätka kuni kõik kihid on kaetud, viimaseks kihiks jäta järelejäänud hapukoor. Puista peale järelejäänud koogipuru ja soovi korral röstitud tükeldatud pähklid. Hoia kooki külmikus vähemalt 8 tundi, seistes maitse täiustub ning kook on paremini lõigatav.

Mõned soovitused:

·         Lisa kuivatatud puuviljadele hautamiseks 1 kaneelikoor ning eemalda see enne blenderdamist.

·         Tükelda koogipõhjad koos paberiga, siis on neid kihte parem vormi tõsta

·         Maitsesta hapukoor enda lemmiku maitsestatud meega – saad koogile uusi maitseulatusi

kook1.jpg

Kohupiimasõrnikud kitsejuustu ja mustikameega

Artisan Honey

DSC_4651.jpg

Sõrnikud on meie lemmikud! Kui täiustada klassikat soolaka kitsejuustuga, siis sünnib neid koos mee ja jogurtiga serveerides täiesti imeline kooslus.

200 g tihket kohupiima lehmapiimast

150 g kitse toorjuustu

1 muna

2 sl sulavõid

0,5 tl vaniljeekstakti või 1,5 tl vaniljesuhkrut

~1 dl nisujahu

0,5 tl küpsetuspulbrit

Praadimiseks (selitatud) võid

Serveerimiseks kreeka jogurtit ja mustikamett

 

Ühenda kausis kohupiim, kitsejuust, muna ja sulavõi ning sega ühtlaseks. Lisa jahu ja küpsetuspulbri segu ning jäta taigen ligi 20 minutiks seisma – nii paisub jahu ning sõrnikuid on lihtsam praadida. Soovi korral võid jahu juurde lisada.

Kuumuta pann mõõdukalt kuumaks, lisa või. Tõsta suure lusikaga pannile taignaportsud ning lase neil enne ümberpööramist kuldpruuniks küpseda. Ära suru pannilabidaga sõrnikuid madalamaks – las need kerkivad! Hoia neid kuni serveerimiseni soojas (nt 60C ahjus).

Serveeri siis maitsestamata jogurti ja meega!

Lõhe sinepi-meekattega

Artisan Honey

500-600 g lõhe- või forellifilee

Soola

Praadimiseks võid

50 g Inglise täisterasinepit (Felixi toode)

30 g mett

1 sl sojakastet (light versioon)

 

DSC_4174.jpg

Eemalda fileest luud ning kujunda tükk sobivaks. Maitsesta nii naha kui liha poolt õhukese soolakihiga.

Pruunista kala naha poolelt võis krõbedaks. Seejärel tõsta kala ettevaatlikult küpsetusvormi ning kata lihapool sinepi-mee ja sojaseguga. Küpseta ahjus tulikuuma grilli all kuni pind on jumekas. Seejärel võta ahjust ning järelküpseta fooliumi või kaane all kuni kala on soovitud küpsusega (sellele roale sobib ka sashimilik väike alaküpsetus). Püüa vältida üleküpsetust, sest kala kaotab nii oma mahlasuse!

Serveeri värske salati ja kuumade värskete, tilliga maitsestatud kartulitega.

Penned mesise sinihallitusjuustuga

Artisan Honey

250 g penne-pastat

200 g Gorgonzola Dolcet vm kreemist sinihallitusjuustu

u 2 tl mett

0,25 tl riivitud sidrunikoore kollast osa

1,5 tl värskelt pressitud sidrunimahla

60 g ahjus röstitud Kreeka pähkleid

0,5 dl peeneks hakitud peterselli

pisut jahvatatud või purustatud musta pipart

 

DSC_4697.jpg

1.       Pane pasta keema soolasesse vette.

2.       Sega suures kausis purustatud juustu hulka mesi, sidrunikoor ja -mahl, suurem osa peeneks hakitud Kreeka pähklitest ja petersellist. Tulemus peab olema ühtlaselt kreemjas, kuid oleks hea, kui sellesse jääksid ka mõned tuntavad juustutükid. Maitsesta pipraga ning kontrolli, kas maitses on tasakaalus soolane, magus ja juustule omane vürtsikus.

3.       Tõsta soovitud pehmusega pasta pastalusika või köögitangidega kastmesse, sega hästi läbi ning jäta mõneks minutiks ootele, et kaste pasta sisse imbuks. Vajadusel lisa pastakeeduvett.

4.       Serveeri eelkuumutatud taldrikutelt, puista üle järelejäänud Kreeka pähklite ja peterselliga ning naudi kohe.

Krevetid tšilli-küüslaugu ja meekastmega

Artisan Honey

400 g hiidkrevette

4 küüslauguküünt, jämedam tükeldus

Punt koriandrit või peterselli

Kaste:

2 sl riisiäädikat (või laimimahla)

1,5 sl mett

~1 tl sojakastet

1-2 värsket tšillit, haki hästi peeneks

 

Serveerimiseks röstitud maapähkleid, värsket tšillit, sojakastet.

Puhasta krevetid, hiidkrevettidelt ära unusta eemaldamast seljakumeruse all peituvat kibedamaitselist soont.

Sega kastmeained

Kuumuta sügaval pannil või wokis õli ning prae selles küüslaugutükid jumekaks. Lisa krevetid ning kuumuta täpselt niikaua, kuni need on poolküpsed. Vala peale kaste ning kuumutas segades kuni krevetid on just küpseks saanud. Maitsesta ohtra värske koriandriga ning serveeri. Täienda soolasust sojakastmega, lisa teravust jahvatatud tšilliga.


DSC_4397.jpg

 

Ideid:

·         Soovi korral saad teha roast täitvama, kui lisad praadimise lõpufaasis soojas vees pehmeks leotatud riisinuudleid.

·         Lisa küüslaugule peeneks hakitud ingverit